Prisutveckling lägenheter i Barcelona första halvåret 2021

Prisutveckling lägenheter i Barcelona 2021 - Ciutat Vella - Lägenhet i Barcelona

Prisutveckling lägenheter i Barcelona första halvåret 2021

Priserna för lägenheter i Barcelona har minskat under coronapandemin. Detta gäller både kvadratmeterpriserna för att hyra och köpa lägenheter. Dock finns det tecken på att läget stabiliseras och kan vända uppåt igen framöver. Nedan kan du se prisutvecklingen i detalj från december 2019 till juli 2021.

Pris per kvadratmeter för lägenheter i Barceloneta, Barcelona - Lägenhet i Barcelona

Prisstatistik från Fotocasa.es för Barceloneta juni 2021

I hela Barcelona har kvadratmeterpriserna minskat med 3,1% från december 2019 till juli 2021 till 3.989 EUR enligt idealista.com. I stadsdelen Barceloneta vid stranden har dock de begärda* priserna på smålägenheter (studio eller ett sovrum) minskat med 12,3% till 4.847 EUR enligt idealista.com. Enligt Fotocasa.es ligger kvadratmeterpriserna på 5.233 EUR i Barceloneta för samma lägenheter…

Lägenhetspriser i Barceloneta

Lägenhetspriser i Barceloneta 2021 - Lägenhet i Barcelona

Kvadratmeterpris på smålägenheter i Barceloneta i Barcelona augusti 2021 enligt idealista.com

En liten lägenhet i Barceloneta på 33 kvm. kostar* nu i snitt 159.951 EUR med kvadratmeterpriset 4.847 EUR. Snittpriset per kvadratmeter för alla lägenheter i Barceloneta är 4.901 EUR så kvadratmeterpriserna för smålägenheter är 1,1% lägre. Detta är en klar effekt av coronapandemin då smålägenheter innan Covid-19 var ca. 7% högre.

Det kan dock skilja myket i pris även inom Barceloneta beroende på lägenheternas läge och skicket på lägenheten och hela fastigheten. Just nu finns det 216 lägenheter till salu i Barceloneta.

Vad koster det att hyra en lägenhet i Barceloneta?

Vad koster det att hyra en lägenhet i Barceloneta - Lägenhet i Barcelona

Kvadratmeterpris hyra smålägenheter i Barceloneta i Barcelona augusti 2021 enligt idealista.com

Kvadratmeterpriset* för att hyra smålägenheter (studio eller ett sovrum) i Barceloneta har minskat med 11,5% sedan december 2019 till 24,37 EUR. Så en standardlägenhet på 33 kvm. kostar 804 EUR i månaden att hyra. Vatten, el, gas tilkommer med ungefär 75 EUR i månaden. Den totala hyran blir då 879 EUR i månaden. Även detta är en klar effekt av coronapandemin och Covid-19 då det har varit en kraftig minskning av den utländska efterfrågan på hyreslägenheter.

*Kvadratmeterpriser i Barcelona

Med kvadratmeterpriser utgår jag här från ”asking prices” på idealista.com som är Spaniens största webbplats för försäljning och uthyrning av fastigheter i Spanien. Dessa priser visar vad säljarna begär i sina annonser på idealista och kan skilja sig från vad det slutliga priset blir i verkligheten. I Spanien kan man ofta pruta på priserna så det är möjligt att dessa priserna är lite väl optimistiska men prisutvecklingen i % kan vara mera korrekt.

Dock tillkommer det vid köp av lägenheter i Barcelona skatter och avgifter på ungefär 13,5% och denna extrakostnaden är inte inkluderad i kvadratmeterpriset eller i det det begärda priset. idealista gör också beräkningar på de faktiska kvadratmeterpriserna (utan avgifter) enligt en ny metod som du kan läsa mer om här: Metodología de informes de precios.

Prisutveckling lägenheter i Barcelona 2021 - Ciutat Vella - Lägenhet i Barcelona

Beräknade faktiska kvadratmeterpriser Ciutat Vella (gamla stan) i Barcelona juli 2021 enligt idealista.com

Beräknade faktiska kvadratmeterpriser Ciutat Vella i Barcelona - Lägenhet i Barcelona

Beräknade faktiska kvadratmeterpriser för de olika distrikten Ciutat Vella i Barcelona juli 2021 enligt idealista.com

Även när det gäller kvadratmeterpriser för att hyra lägenhet gör idealista beräkningar på detta. Enligt denna beräkningen har kvadratmeterpriset för att hyra ökat med 4,6% i Barceloneta i år.

Beräknade faktiska kvadratmeterpriser för att hyra i Ciutat Vella (gamla stan) i Barcelona - Lägenhet i Barcelona

Beräknade faktiska kvadratmeterpriser för att hyra i Ciutat Vella (gamla stan) i Barcelona juli 2021 enligt idealista.com

Äldre statistik: Prisutvecklingen 2019 för lägenheter i Barcelona

Svensk media om prisutvecklingen för bostäder i Spanien

Rusning till bostäder i solen
Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarbyrå i Spanien och Portugal som ingår i Swedbank-koncernen, förmedlade fler bostäder utomlands i juni än någonsin tidigare i juni månad.
Läs mer: https://www.affarsvarlden.se/fastighet/rusning-till-bostader-i-solen

Bostadspriserna i svenskparadisen de högsta på nio år
Bostadspriserna på den spanska medelhavskusten stiger. Prisnivån är nu den högsta som uppmätts sedan 2012. Bostadspriserna på Spaniens medelhavskust var 3,1% högre i maj, jämfört med samma månad i fjol. Priserna på den spanska kustremsan är nu de högsta sedan december 2012. Det skriver Bjurfors i ett pressmeddelande.
Läs mer: https://www.affarsvarlden.se/artikel/bostadspriserna-i-svenskparadisen-de-hogsta-pa-nio-ar

Spanska bopriser nära ny topp – ”vi har väntelistor på människor som vill köpa”
Bostadspriserna på den spanska medelhavskusten sjönk kraftigt som en följd av pandemins framfart under 2020. Först nu närmar de sig pristoppen som rådde före coronapandemin. ”Prisutvecklingen kommer hålla i sig”, säger Fredrik Kullman, Bjurfors Utlands vd.
Läs mer: https://www.di.se/nyheter/spanska-bopriser-nara-ny-topp-vi-har-vantelistor-pa-manniskor-som-vill-kopa/

Det kommer råda köparens marknad under en period efter Coronakrisen
Flera, såväl internationella som inhemska, mäklare ser dock en starkare tillströmning av klienter än motsvarande period förra året som var den svagaste avslutningen på året på flera år (det var främst skenande prisökningar som dämpade intresset). Det finns ett starkt uppdämt behov, och de positiva beskeden om kommande vaccin, samt Spaniens offentliggörande att man satsar stora resurser på att vaccinera majoriteten av befolkningen redan under början på året har satt bollen i rullning rejält.
Det är också nu många klienter som “missade tåget” 2012-2013 som ser en ny möjlighet att köpa en bostad i Spanien till ett reducerat pris. Framförallt sker försäljningen som sagt via underhand-försäljning (det vill säga, att ägare går ner i pris men vill inte skylta med det offentligt vilket innebär att mäklare går tillbaka till att skicka direkt-mail till klienter som angett intresse för en snabb affär), och då påfallande ofta via Facetime-visningar. 
Läs mer: https://spanskafastigheter.se/spanska-bostadsmarknaden-2014/ (gäller dock 2021)

Köpläge på bostadsmarknaden i Spanien?
Spanien är ett av länderna som drabbats värst av Covid-19 och den strikta karantänen gjorde det nästintill omöjligt att sälja och köpa bostäder. Nu öppnar samhället upp, även för utländska medborgare, och bostadsmarknaden börjar vakna till liv. Kan det vara köpläge för svenskar som vill ha en bostad i solen?
Det spanska samhället har börjat öppna upp efter en lång period av strikt karantän och från 1 juli är även utländska medborgare välkomna. Under lock down har möjligheterna att genomföra en bostadsaffär i landet varit kraftigt begränsade. Nu går det återigen att genomföra visningar, besöka notariekontor och slutföra affärer.
Läs mer: https://www.mynewsdesk.com/se/fastighetsbyran/pressreleases/koeplaege-paa-bostadsmarknaden-i-spanien-3020878

Comments

  • Barcelona leder prisutvecklingen i CBRE rapport | Lägenhet i Barcelona | aug 15,2021

    […] Läs mer: Prisutveckling lägenheter i Barcelona 2021 […]

  • Prisutvecklingen 2019 för lägenheter i Barcelona | Lägenhet i Barcelona | aug 15,2021

    […] Läs mer: Prisutveckling lägenheter i Barcelona 2021 […]